Незабаром розпочнеться прийом проектів до цьогорічного «Бюджету ініціатив чернівчан»

Чернівчани, які мають активну громадянську позицію, хочуть брати участь в розвитку міста та мають цікаві ідеї, з 15 травня по 30 червня можуть подати свій проект для участі в конкурсі «Бюджет ініціатив чернівчан».

Чернівчани, які мають активну громадянську позицію, хочуть брати участь в розвитку міста та мають цікаві ідеї, з 15 травня по 30 червня можуть подати свій проект для участі в конкурсі «Бюджет ініціатив чернівчан». Ідеї, які наберуть найбільшу кількість голосів, будуть реалізовані за кошти міського бюджету в 2020 році.

Тематика проектів повинна бути спрямована на поліпшення комфорту проживання мешканців та естетичного вигляду міста, сприяти соціально-економічному, культурному і просторовому розвитку, впровадженню сучасних інноваційних проектів в усіх сферах життєдіяльності міста. Вимоги до проектів зазначені в Положення

Цього року «Бюджет ініціатив чернівчан» зазнав істотних змін. Зокрема, змінилися граничні суми для фінансування великих та малих проектів.

Відтепер для великих проектів обсяг фінансування становитиме від 700 тисяч до 3 мільйонів гривень (раніше – від 300 тисяч до 1 мільйона). Відповідно, обсяг фінансування малих проектів – до 699,999 тисяч гривень (раніше – до 299,999 тисяч).

В 2019 році на реалізацію проектів в міському бюджеті передбачено16 мільйонів гривень: 40% – на великі та 60% – на малі.

В свою чергу, обсяг великих та малих проектів поділятиметься між бюджетними організаціями та громадськістю у співвідношенні 40% та 60% відповідно.

Також з положення вилучена вимога збору підписів (25 та 50) для подачі проектів. Крім того,  відтепер усі проекти мають відповідати цілям Інтегрованої концепції розвитку Чернівців  до 2030.

Певні зміни відбулись в розділах, що стосуються голосування за проекти. Наразі проголосувати зможуть громадяни міста Чернівців починаючи від 14 років. Крім того, проголосувати можна буде за 4 проекти : один великий від бюджетних організацій, один великий від громадськості, один малий від бюджетних організацій та один малий від громадськості.

Довідка.

Бюджет ініціатив чернівчан (бюджет участі) – це місцева бюджетна програма, що базується на місцевій ініціативі – формі прямого волевиявлення мешканців міста Чернівців, що впроваджує інноваційні механізми залучення громадськості до розподілу коштів міського бюджету та спрямована на демократичний процес обговорення територіальною громадою окремих напрямків використання бюджетних коштів. Гроші Бюджету ініціатив чернівчан спрямовують на реалізацію проектів, які надійшли від жителів Чернівців та здобули найбільшу підтримку серед чернівчан шляхом рейтингового голосування. 

Автором проекту може бути громадянин України, який досяг 14-річного віку. Кожен автор може подати один проект.

Проекти можна подати через всеукраїнську платформу Громадський проект. У паперовому вигляді проекти прийматимуться в Центрі надання адміністративних послуг ( вул. Героїв Майдану, 7) та в філії у Садгорі ( вул.І. Підкови, 2).

Консультацію можна отримати у відділі інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради, площа Центральна,1, кабінет 106, або за телефоном 52-25-79.