Підземний смітник – фільтр чистоти та сортувальник відходів. Переробка сміття-інвестиція в майбутнє Брав участь

Доданий
14.06.2018
Номер
21
Навколишнє середовище

У три схованих під землею контейнери мешканці Бульвару Крут, 20 сортуватимуть 1) макулатуру, 2) ПЕТ-пляшку та 3) органічні побутові відходи. Смітник має намір стати не просто експериментальним й інноваційним, але й просвітницьким. Активісти біля цієї локації розповідатимуть про премудрості не лише правильного сортування відходів, але доцільного й безпечного вибору упаковки ще у магазині.

Автор проєкту
Бюджет
299 999 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
бульвар Героїв Крут, 20, Шевченківський район, Чернівці

Опис

Опис проекту

Мета проекту:
• візуальна та санітарна чистота навколо точок збору відходів
• відсутність неприємного запаху від розкладання харчових відходів
• точки збору сміття більше не служать місцем проживання небезпечних бродячих тварин
• харчові та побутові відходи не розносяться птахами
• точки збору сміття більше не сприяють розмноженню комах, щурів та інших шкідників
• точки збору сміття більше не приваблюють бездомних

Короткий опис проекту:
Зробити Чернівці чистішими та громадян навчити правильно та відповідально сортувати відходи навчать підземні смітники. У три контейнери схованих під землею мешканці Бульвару Крут, 20 сортуватимуть макулатуру, Пет-пляшку та кидатимуть побутові відходи. Смітник має намір стати не просто експериментальним й інноваційним, але й просвітницьким. Активісти біля цієї локації розповідатимуть про премудрості не лише правильного сортування відходів, але й доцільного й безпечного вибору упаковки ще у магазині. Донедавна сміття «мовчало», а вже невдовзі повідає чимало таємниць про шкідливі види тари та про нашу з вами необізнаність у пластику, що шкодить здоров’ю й не підлягає навіть вторинній переробці.

Адреса: місто Чернівці, бульвар Героїв Крут, 20

Бюджет на реалізацію: 299 999 гривень

Опис проекту: Україна, а заразом й місто Чернівці дотримуються та впроваджують європейські цінності. З 1 січня 2018 року наша держава зобов’язалася дотримуватися директиви ЄС й сортувати сміття, захоронення не відсортованих відходів нині під забороною. Але як і хто повинен перебирати відходи, допоки замовчують. Піонерами сортування сміття та започаткування екологічної свідомості городян, вирішила взяти на себе сама громада міста. Започаткувавши першим експериментальним майданчиком – підземний смітник на три контейнера.
Сховавши сміття під землею можна вирішити одразу кільканадцять проблем про які нині лише говорять: вберегти втор сировину від несприятливих погодних умов, зробити смітник доступнішим для широкого загалу, зекономити «дорогі» квадратні метри землі, що можуть використовуватися, до прикладу, під паркову, легкий та зручний спосіб для городян позбутися макулатури та Пет-пляшок, «консервування» відсортованої сировини від небажаних набігів непроханих гостей (безхатченків, птахів,собак тощо), а також вирішення болючого питання – чистоти території та небажаного розміщення контейнерів під вікнами інших квартир, переповнені баки та сморід од яких, робить некомфортним для використання територію в радіусі кількасот метрів од смітника.
Якщо зараз можна спостерігати картину – не смітники, а сміттєзвалища чи не у кожному куточку Чернівців, то вже за кілька років з легкої руки цього проекту хотілося б бачити рідне місто чистішим та затишнішим, як для туристів так й для місцевих мешканців. Сховавши сморід під землею, а частину відходів спрямувавши на переробку ми зробимо перший крок до покращення екологічного стану міста, а отже й для добробуту усієї громади.

Обґрунтування бенефіціарів проекту:
Громада міста Чернівців, бо смітник стане прецедентом для активнішого сортування сміття та очищення міста. Зокрема, користувачами стануть мешканці трьох під’їздів дев’яти поверхового будинку, що налічує 108 квартир, в котрих проживає понад півтисячі чернівчан. Позбавить від неприємного сусідства зі смородом та постійним засміченням під вікнами квартир мешканців жилого комплексу «Водограй».

Умови використання результатів проекту всіма мешканцями міста:
Користуватися підземним смітником зможуть як мешканці будинку бульвар Героїв Крут, 20, так й мешканці мікрорайону, котрі свідомо розпочинають сортувати сміття. Об’єкт стане чи не першим у Чернівцях аналогом якісного сортування відходів.

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту
Впровадження проекту дасть змогу:
• Розпочати впровадження сортування сміття у Чернівцях;
• Покращити санітарно-гігієнічний стан міста;
• Сприятиме плацдармом екологічної свідомості городян;
• Об’єкт стане майданчиком інформування про якісне та відповідальне сортування сміття;
• Дасть можливість вберегти вторсировину від несприятливих погодних умов;
• Буде для чернівчан прикладом, можливого підзаробітку ЖБК та ОСББ на власних ж відходах;
• Слугуватиме комфортному використанню контейнерних смітників без бруду, смороду та чварів щодо неприємного сусідства.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Користуватися підземним смітником зможуть як мешканці будинку бульвар Героїв Крут, 20, так й мешканці мікрорайону, котрі свідомо розпочинають сортувати сміття. Об’єкт стане чи не першим у Чернівцях аналогом якісного сортування відходів.

Умови використання результатів проекту всіма мешканцями міста

Користуватися підземним смітником зможуть як мешканці будинку бульвар Героїв Крут, 20, так й мешканці мікрорайону, котрі свідомо розпочинають сортувати сміття. Об’єкт стане чи не першим у Чернівцях аналогом якісного сортування відходів.

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту

Впровадження проекту дасть змогу: •Розпочати впровадження сортування сміття у Чернівцях; •Покращити санітарно-гігієнічний стан міста; •Сприятиме плацдармом екологічної свідомості городян; •Об’єкт стане майданчиком інформування про якісне та відповідальне сортування сміття; •Дасть можливість вберегти вторсировину від несприятливих погодних умов; •Буде прикладом можливого підзаробітку ЖБК

Фотографії

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Департамент інфраструктури та благоустрою міської ради