Вiдродження скверу на вулицi Чкалова Брав участь

Доданий
15.06.2018
Номер
23
Комунальне господарство

Цей проект спрямований на вiдновлення та облаштування скверу для перетворення занедбанної території в комфортний простір для приємного та корисного відпочинку

Автор проєкту
Світлана
Світлана Калашнікова
Бюджет
998 142 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вулиця Чкалова, 30, Першотравневий район, Чернівці

Опис

Опис проекту

Протягом останніх років наш район активно розширюється за рахунок як окремих новобудов, так і цілих мікрорайонів. Завдяки цьому район поступово омолоджується і стає більш комфортним для життя.
Але, нажаль, зовсім відсутня облаштована зелена зона, де мешканці могли б проводити своє дозвілля.
Замість цього маємо засмічений занедбаний сквер, який міг би слугувати прекрасним місцем для відпочинку не тільки мешканців цього району, але і гостей нашого міста, адже сквер знаходиться біля міжнародного аеропорта.
Безгосподарність призвела до того, що сквер став небезпечною зоною для прогулянок: на території є багато старих повалених дерев, і таких, що підлягають видаленню. Вся територія вкрита сухим листям, яке не прибиралося роками. Залишати таку підстилку з листя, просочену шкідливими речовинами, не можна.. Важкі метали та інші забруднювачі при розкладанні листя потраплять в ґрунт, і цим значно скорочують термін життя рослин. У більшості випадків опалі листки дуже швидко стають сумішшю листя і різноманітного побутового сміття, який активно накопичується всю зиму. Це створює сприятливе середовище для щурів і небезпечних інфекцій, які розносяться.
Також весь сквер завалений сміттям, серед якого пусті пляшки та використані шприці.
Ця ситуація може призвести до жахливих наслідків, адже цей сквер користується попитом серед місцевих мешканців. Не дивлячись на відсутність умов, це єдине спокійне тихе місце далеке від інтенсивного руху міського транспорту. Тут гуляють мами з візочками, сюди приїжджають сім’ями жарити шашлики, старші діти катаються на велосипедах та грають у футбол (на території скверу є старий футбольний майданчик), деяки секції проводять тут змагання.
Також через байдужість, з кожним роком йде знищення екосистеми цієї зеленої зони, адже тут можна побачити багато білок та їжаків. Навесні тут розквітають першоцвіти, які є під загрозою зникнення і занесені до Червоної книги.(Підсніжник звичайний, шафран Гейфелів, білоцвіт весняний)
Метою проекту є:
1) відновлення та надання нового життя занедбаному скверу;
2) облаштування зеленого простору та створення умов для приємного та корисного активного відпочинку;
3) порятунок та збереження екосистеми району нашого міста.
Вирішення проблем пропонується наступним чином:
1) очищення території від сміття, сухого листя та видалення аварійних та сухостійних дерев, а також самосійних кущів;
2) облаштування сквер доріжками;
3) встановлення лавочок та смітників;
4)проведення освітлення;

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Результатами цього проекту зможуть користуватись без винятку всі мешканці нашого міста: сім’ї з дітьми, люди похилого віку, люди з обмеженими можливостями, місцеві мешканці, які ведуть здоровий спосіб життя і активно займаються спортом. Крім того, тут можуть відпочивати і гості нашого міста, адже недалеко є готель, де зупиняються іноземні туристи.

Умови використання результатів проекту всіма мешканцями міста

Відпочивати на території скверу можна будь коли, незалежно від пори року та в любий час. Звичайно за умов, що відвідувачі не будуть умисно завдавати збитків та порушувати громадський порядок.

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту

Обговорюючи цю проблему з місцевими мешканцями, стає очевидним наскільки це питання є важливим для вирішення. Адже люди не вірять у відновлення цього скверу. Реалізація цього проекту не тільки покращить благоустрій нашого міста та підвищить комфорт проживання місцевих мешканців, але і стане одним із прикладів позитивних змін не тільки в масштабах одного району, але і цілої країни.

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Департамент інфраструктури та благоустрою міської ради