Залучення лоу-кост авіаперевізника WizzAir в аеропорт м.Чернівці Відхилений

Доданий
15.06.2018
Номер
27
Транспорт

32% пасажиропотоку аеропорту м.Сучава - це українці, переважно з Чернівецької області (близько 85тис. пасажирів за 2017р). Щоденно Wizzair здійснює 1 політ в Італію з Сучави та назад. Компанія постійно знаходиться в пошуку нових аеропортів для розширення маршрутів. Збільшення пасажиропотоку(в Європу та з)може залучити нові можливості та фінанси для м.Чернівці, яке має перспективи у сфері туризму.

Автор проєкту
Ірина
Ірина Марчук
Бюджет
297 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

Основна мета проекту: залучення лоу-кост авіаперевізника Wizz Air для здійснення перельотів з міста Чернівці.
Проблема, на вирішення якої проект спрямований: ні для кого не секрет, що практично у кожного чернівчанина або жителя чернівецької області є родичі, знайомі чи друзі, які проживають закордоном. Ці люди час від часу їздять навідувати один одного - але стикаються з проблемою, що найближчі бюджетні авіалінії літають або з (в) Румунії або з (в) Польщі, що є дуже незручним. Навіть введення перельотів МАУ з Чернівців до Бергамо не вирішило цього питання, ціни зазвичай у вітчизняного перевізника захмарні (на період червень 2018 - не менше 5000 грн), а графік незручний. Натомість за переліт з аеропорту м. Сучава (90 км від Чернівців) в Італію (Мілан, Рим, Болонія), які відбуваються щодня, авіаперевізник WizzAir може запропонувати ціну від 10 євро.
За офіційними даними аеропорту м. Сучава - приблизно 32% пасажиропотоку - це жителі Чернівців та чернівецької області, а за 2017 рік - це близько 85 тисяч пасажирів. Варто звернути увагу на те, що скориставшись послугами аеропорту - пасажири наповнили його бюджет, а отже податки з доходу аеропорту пішли в румунську казну (а могли б наповнити бюджет Чернівців, та сприяти розвитку міста).
Чернівці зі своєю багатою історією та неймовірною архітектурою має величезний потенціал як туристичне місто, яке є цікавим для іноземців. Також із запровадженням безвізового режиму є перспектива розвитку туризму серед населення, а введення нових авіасполучень, та ще й лоу-кост сприятиме збільшенню перельотів, а відповідно розвитку міста у туристичній сфері.
Запропоновані рішення: розпочати перемовини з авіаперевізником WizzAir, на рахунок розгляду аеропорту в м.Чернівці для розширення маршрутів компанії.
Пояснення, чому саме це завдання повинно бути реалізоване і яким чином його реалізація вплине на подальше життя мешканців: залучення в м.Чернівці перевізника Wizz Air для здійснення регулярних авіаперельотів дозволить мешканцям міста та області частіше бачитись з родичами та друзями, які живуть закордоном з комфортом та за сприятливу ціну, також дає можливість більше подорожувати, пізнавати світ без додаткового стресу (дороги до аеропорту в іншому місті або країні, непередбачувано довгих черг на державних кордонах). Чим самим збільшиться дохід аеропорту, а відповідно і місцевий бюджет за рахунок сплати податків.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Авіасполученнями лоу-кост компанії WizzAir зможуть користуватись:
- мешканці міста, області, сусідніх областей;
- родичі, друзі, знайомі мешканців міста, області, сусідніх областей, які проживають закордоном;
- іноземці, в країни яких будуть здійснюватись авіаперевезення.

Умови використання результатів проекту всіма мешканцями міста

Цілорічна можливість використання транспортних послуг з особистою або туристичною метою для всіх вікових категорій.

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту

Відкриття нових регулярних рейсів від лоу-кост компанії WizzAir, розширення можливостей та кордонів для чернівчан за допомогою нових транспортних авіасполучень, розвиток міста у туристичній сфері, збільшення бюджету міста, за рахунок більшого пасажиропотоку аеропорту.

Чи потребує проект додаткових коштів на утримання об’єкту?

ні

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Департамент інфраструктури та благоустрою міської ради