Їм не місце на вулиці Брав участь

Доданий
07.07.2019
Номер
74
Навколишнє середовище

Кожен з нас щодня стикається з ними на вулицях міста.Хтось проходить повз, хтось намагається допомогти та нагодувати, а хтось взагалі їх боїться. Безпритульні тварини- це лише видима вершина айсберга проблеми, яку потрібно вирішувати комплексно.Даний проект передбачає заходи з безкоштовної реєстрації жетонами домашніх тварин, пільгової стерилізації тварин малозабезпечених чернівчан, інфокампанію

Автор проєкту
Бюджет
502 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Чернівці

Опис

Опис проекту

Ми щодня зустрічаємось з ними на вулицях міста - хтось проходить повз, хтось намагається допомогти, а хтось зі страхом обходить подалі. І всі ми при цьому погоджуємось з думкою, що безпритульним тваринам не місце на вулицях Чернівців.

Підтримавши цей проект своїм голосом, Ви допоможете зробити так, щоб на вулиці міста не потрапляли нові безпритульні тварини - щоб вони не губилися і їх не викидали (завдяки реєстрації та пільговій стерилізації домашніх), щоб був порядок і контроль, щоб чернівчани знали як і що вони можуть робити, в різних ситуаціях, пов'язаних з тваринами в місті, і звичайно ж Ви самі, безпосередньо матимете змогу скористатися результатами цього проекту при безкоштовній реєстрації домашнього улюбленця в найбільш зручний і комфортний для Вас спосіб!

Проблема безпритульних тварин є комплексною проблемою і індикатором розвитку суспільства, В розвинутих країнах висока культура утримання домашніх тварин і відповідального ставлення власників, разом з ефективною роботою щодо безпритульних тварин, сприяє відсутності нічийних тварин.
В Чернівцях діє МКП "Центр стерилізації тварин", який майже всю свою діяльність намагається спрямовувати на роботу з безпритульними тваринами, в той час, як з домашніми тваринами та їх власниками, робота практично не здійснюється.
Хоча насправді проблема безпритульних тварин є на 30% видимою вершиною айсберга, 70% якої відноситься до поводження з домашніми тваринами, як би парадоксально це не звучало. Адже низька культура поводження з домашніми тваринами, низький рівень життя мешканців призводить до того, що власники дозволяють своїм собакам і кішкам вільно народжувати, топлячи або викидаючи потім непотрібне потомство на вулиці Чернівців, вільно бігати вулицями, наражачи і тварин, і чернівчан на різні небезпеки (покуси, небезпечні для людей інфекційні захворювання, ДТП, забруднення території фекаліями, гельмінтозами тощо), та багато іншого. Все це призводить до конфліктної ситуації, випадків жорстокого поводження з тваринами та розпалу ворожнечі між двома таборами чернівчан - "за" і "проти" тварин.
З іншого боку є багато чернівчан, які щиро опікуються і безпритульними, і своїми домашніми улюбленцями, проте через низький рівень доходів та недостатню поінформованість не мають змоги робити це ефективно.
Адже, наприклад стерилізація 1 собаки обходиться в районі 600-1200 гривень у ветеринарних клініках міста - і це для бабусі, яка наприклад отримує пенсію до 2000 грн, сплачує вражаючі кошти на оплату комунальних послуг, ліки, продукти харчування та ділиться останніми крихтами зі своїм улюбленцем є просто нереальною сумою. Та ж сама ситуація і з іншими малозабезпеченими категоріями чернівчан. Тому завдяки проекту ми пропонуємо забезпечити часткове відшкодування витрат на стерилізацію домашніх улюбленців для малозабезпечених чернівчан - 300 грн з бюджету міста, - решта за рахунок власників, , причому щоб це можна було зробити максимально зручно у всіх ветеринарних клініках Чернівців.
Що стосується реєстрації відповідно до Правил поводження з тваринами у м.Чернівцях, обов'язкових для всіх власників домашніх тварин, то така реєстрація на сьогодні вартує 75 грн, проте не користується популярністю серед чернівчан, оскільки вони не розуміють навіщо це потрібно робити через фактично відсутність інформаційної роботи, незручні умови такої реєстрації (потрібно добиратися на власному транспорті в МКП "Центр стерилізації тварин" на околиці міста, куди не ходить громадський транспорт і є загроза зараження інфекціями домашніх тварин від безпритульних), становить суттєву суму при реєстрації виводку домашніх цуценят, які досягли 2-х місячного віку, утриманні міні-притулків тощо. Тому для вирішення цієї проблеми, завдяки проекту буде закуплено 3000 жетонів для візуальної ідентифікації тварини та її власника, налагоджена співпраця з безкоштовної реєстрації домашніх тварин у всіх ветеринарних клініках міста Чернівців та проведена велика інформаційна кампанія.
Просвітницька робота щодо поводження з тваринами є надзвичайно важливою складовою у вирішенні проблеми безпритульних тварин та формування відповідального і гуманного ставлення до тварин, та забезпечення комфортних для всіх і безпечних умов спільного існування людей та тварин в нашому місті. Тому велику увагу при розробці та впровадженні цього проекту ми просимо звернути на необхідність якісних інформаційних заходів - семінар для налагодження співпраці, листівки, бігборди, спеціалізована газета - щоб необхідна, корисна і потрібна інформація надійшла до кожного, хто її потребує.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Бенефіціарами проекту є всі мешканці міста Чернівці, власники домашніх тварин, малозабезпечені чернівчани, екологічні та зоозахисні громадські організації, громадські активісти, опікуни безпритульних тварин, органи місцевого самоврядування та комунальні підприємства в сфері комунального господарства, поводження з тваринами, ветеринарні установи, заклади охорони здоров'я

Умови використання результатів проекту всіма мешканцями міста

Завдяки цьому проекту всі чернівчани матимуть доступ до його результатів - насамперед будуть забезпечені умови для ефективного виконання "Правил поводження з домашніми тваринами у м.Чернівцях", а відповідно і забезпечення санітарно-гігієнічного благополуччя міста, правил благоустрою, налагодження співпраці по реалізації заходів по зменшенню кількості безпритульних тварин на вулицях міста та обліку і безпеки домашніх тварин, і відповідно забезпечення безпеки і комфортного проживання мешканців.
Реєстрація домашніх тварин стане безкоштовною та відбуватиметься в зручний для них спосіб. Підтримку і допомогу отримають малозабезпечені категорії чернівчан, що дозволить масово простерилізувати велику кількість домашніх тварин, і відповідно суттєво вплине на зменшення кількості безпритульних та підвищить рівень відповідальності. Якісна просвітницька робота не тільки допоможе всім у вирішенні проблеми поводження з тваринами, але й сприятиме діалогу і співпраці всіх небайдужих чернівчан

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту

Завдяки реалізації даного проекту будуть досягнуті наступні результати: - зареєстровано 3000 домашніх тварин (і відповідно в подальшому можна буде знайти їх власника, якщо тварина загубиться, забезпечити контроль за своєчасними щепленнями, налагодити співпрацю), 1000 малозабезпечних чернівчан отримають допомогу і підтримку з боку міської влади завдяки частковому відшкодуванню витрат на стерилізацію їх улюбленців; підвищиться рівень поінформованості, відповільності, комунікації, координації, знизиться рівень конфліктогенної ситуації повязаної тваринами, покращиться рівень санітарно-гігієнічного благополуччя в м.Чернівцях та будуть забезпечені умови для ефективної роботи місцевих норм і правил, підвищиться рівень довіри з боку громадськості, мешканців до дій влади, підвищиться рівень громадської активності суспільства.

Чи потребує проект додаткових коштів на утримання об’єкту?

Завдяки здійсненим заходам проект є сталим і не потребує додаткових коштів на утримання

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Департамент інфраструктури та благоустрою міської ради