«Інтерактивний «Чернівецький педіатричний медіа-центр «ХАРИТА» Брав участь

Доданий
29.09.2020
Номер
39
Охорона здоров'я

«Інтерактивний «Чернівецький педіатричний медіа-центр «ХАРИТА», створюється для подальшого розвитку сучасного медичного інформаційного простору міста, висвітлення актуальних питань охорони здоров’я, нових методів профілактики, діагностики та лікування, з метою інформування про заходи Чернівецької міської ради у медичній сфер

Автор проєкту
Сергій
Сергій Сторожук
Бюджет
2 551 417 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Буковинська, 4, Чернівці

Опис

Опис проекту

Пандемія коронавірусу COVID-19 та запровадження карантинних обмежень у проведенні заходів, які вимагають присутності значної кількості учасників та слухачів, спричинили появу альтернативних засобів комунікації та вирішення проблем проведення нарад, навчально-методичних заходів тощо із застосуванням інтернету та відповідного електронного обладнання.

Практика довела високу ефективність таких методів, суттєве здешевлення витрат на їх проведення, значну економію часу.

Усі зазначені аргументи примушують сьогодні по новому оцінити архітектурний, технічний та технологічний потенціал медичного закладу, та запровадити нові, актуальні методи ведення просвітницької та навчально-методичної роботи, використовуючи наявні ресурси шляхом доповнення та / або оновлення морально застарілого (або технологічно зношеного і невідповідного стандартам інтернет-трансляцій) технологічного обладнання.
Для створення нових центрів методичної та навчально-просвітницької діяльності пропонується використати велику та малу конференційні зали лікарні, у яких засобами реорганізації інформаційної діяльності пропонується технічне і технологічне реформування існуючої системи проведення навчально-методичних конференцій, лекцій та практичних занять з обміну досвідом медично-лікувальної практики, які можуть ілюструватися не тільки відповідними відеозаписами, але, навіть, прямими трансляціями із операційної за принципом «он-лайн» із дотриманням принципів деперсоніфікації.

Основною метою створення та організація діяльності інтерактивного педіатричного медіа-центру «ХАРИТА» є широка просвітницька інформаційна діяльність у сфері охорони здоров’я матері та дитини для мешканців міста Чернівці та Чернівецького району об’єднаної територіальної громади.

Створення такого універсального медіа-центру, який буде інформаційно пов’язувати проведення заходів у великій та малій конференц-залі разом із діяльністю цілодобової диспетчерської служби в хірургії, а в перспективі - диспетчерської служби у відділенні невідкладних станів, - дозволить створити новий універсальний професійний механізм «швидкого медичного реагування», який суттєво і, головне, позитивно впливатиме на стан справ у педіатрії міста Чернівців і області.

Описані технічні та технологічні вдосконалення дозволять забезпечити інформаційний вплив на цільові групи – молодих батьків, родини, де очікують народження дитини. З метою популяризації та прищеплення правильної поведінки та здорового способу життя, аналізу загроз вроджених вад розвитку плода під час вагітності, новонароджених, дітей до вісімнадцяти років життя, - пропонуватимуться поради спеціалістів, як їх виявити та уникнути, а також багато іншого, що може бути трансльовано в інтернет-простір, який не лише «підкорив» усі вікові категорії населення, але й став головним (часто, на жаль, не завжди достовірним) джерелом інформації з питань лікування, педагогіки тощо.

Важливу роль буде відведено порадам і консультаціям практикуючих спеціалістів – експертам, науковцям Буковинського державного медичного університету, які отримають можливість проводитись у інтерактивному режимі та в режимі, вебінарів і он-лайн конференцій. Передбачено висвітлення сучасних методів діагностики та раннього виявлення захворювань з метою їх успішного лікування, інформація про взаємодію лікувальних закладів та клінічних маршрутів.

Важливим напрямком, зважаючи на специфіку діяльності та організації діагностично- лікувального процесу в умовах карантину, - передбачено сформувати цикл трансляцій та он-лайн передач для населення і медичних працівників всіх ланок, в першу чергу – для сімейних лікарів для удосконалення етапної медичної допомоги за програмами державних гарантій.

Зазначені он-лайн трансляції дистанційних занять висвітлення практичних аспектів навичок лікарів-практиків під час надання ургентної допомоги потерпілим внаслідок нещасних випадків природогенного та техногенного характеру, - відповідають сучасним вимогам розвитку суспільства та інформаційного простору. Вони повинні стати важливим ілюстративно-практичним матеріалом для населення міста, в тому числі і для навчання дітей та підлітків.

Для забезпечення медичного консультаційного діалогу із населенням міста при медіа-центрі буде створено он-лайн консультування чергового лікаря та працівника соціальної і юридичної підтримки, що дозволить швидше визначити характер проблеми та нагальність допомоги, порадити конкретний лікувальний заклад.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Результатами реалізації проекту зможуть користуватися мешканці міста Чернівці, ОТГ та Чернівецької області, що дозволить суттєво спростити як доступ до лікарської діагностики, так і скоротити час на прийняття рішення та отримання кваліфікованої допомоги.

Умови використання результатів проекту всіма мешканцями міста

За умови повномасштабної реалізації проекту «Інтерактивний «Чернівецький педіатричний медіа-центр «ХАРИТА» передбачено, що педіатричний медіа-центр буде забезпечувати швидкий контакт між мешканцями та черговими лікарями цілодобово, що особливо важливо у нічний час, вихідні дні та свята, а також значно покращить умови обслуговування пацієнтів з особливими потребами та громадян в умовах впровадження обмежувальних карантинних заходів.

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту

Реалізація подібної ідеї вперше була втілена у шпиталі «EMORY» при медичному університеті м. Атланта, США. Система інтерактивного обміну інформацією з метою ранньої діагности та надання швидкої медичної допомоги зарекомендувала себе успішним проектом, з високими соціальними показниками.

Чи потребує проект додаткових коштів на утримання об’єкту?

не потребує

Пропозиція по визначенню балансоутримувача

58000 м. Чернівці, вул. Буковинська, 4, КНП «Міська дитяча клінічна лікарня» (примітка: балансоутримувач проекту)

Фотографії