“Сквер Смаль-Стоцького” - комфортний, публічний простір по вул. А. Шептицького,10 Брав участь

Доданий
30.09.2020
Номер
49
Культура

Проект покликаний врятувати та захистити пам’ятне, знакове для Буковини місце - територію скверу Буковинського крайового сейму шляхом створення сучасного креативного освітнього, творчого громадського простору. Це місце стане центром освітніх заходів, мистецьких проектів, різноманітних воркшопів, вистав, майстер-класів, хакатонів, презентацій і здорового відпочинку для гостей та мешканців міста.

Автор проєкту
Бюджет
2 788 500 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вул. Андрея Шептицького, 10, Чернівці

Опис

Опис проекту

Актуальність: Ця територія не просто історична – вона знакова, тому що була першим демократичним символом свободи та боротьби за незалежність українців: саме тут розпочалась політична діяльність українських діячів, яка передувала в майбутньому скликанню 3 листопада 1918 року народних зборів Буковинського віча.

Мета: Створити сучасний освітній, громадський простір для розвитку та здорового відпочинку мешканців міста.

Проблема: Відсутність громадських просторів для спілкування, відпочинку та проведення освітньо-мистецьких заходів у центрі європейського міста.
Засилля торговельно-розважальних закладів у історичному центрі європейського міста, що орієнтовані на задоволення бізнес-інтересів їх власників та відсутність громадських просторів для культурного та творчого спілкування, проведення освітньо-мистецьких заходів та відпочинку чернівчан та гостей міста. У нашому європейському місті немає жодного громадського простору, де були б відсутні автомобілі, “генератори індустріального шуму”, що унеможливлюють не лише спроможність на творче спілкування, а й безпеку дошкільнят, дітей молодшого віку та їх батьків.


Рішення:
1. Під керівництвом комісії по охороні культурної спадщини Чернівецької міської ради у співпраці з експертами від Місцевої організації НСАУ Чернівецької області, активістів, освітян та керівництвом міського Палацу дітей та юнацтва розробити та затвердити проект благоустрою скверу міського Палацу дітей та юнацтва, який відповідатиме потребам та побажанням мешканців міста, з урахуванням містобудівних обмежень в охоронній зоні культурної спадщини ЮНЕСКО.
2. Знайти рішення по ліквідації технічних засобів (витяжок, кондиціонерів тощо) комерційних закладів, що межують зі сквером та реалізації естетичного вигляду для комфортного використання навколишнього простору зони рекреації у сквері, розвитку національної творчості, так як пріоритетним напрямком в межах цієї території є збереження пам’яток та об’єктів культурної спадщини України в цілому та Буковини зокрема.
3. До затвердженого проекту розробити проектно-кошторисну документацію, що відповідає Державним стандартам та нормативно-правовим актам українського законодавства.
4. Звести сквер відповідно затвердженого проекту доброчесними підрядниками та запустити в експлуатацію.
5. Доброякісно доглядати сквер та слідкувати за його станом.
6. Сприяти розвитку національних традицій, культурному спілкуванню, заохоченню, формуванню творчих витоків чернівчан та гостей міста.

Як уже згадувалось, це місце має історичну цінність для всього буковинського краю. Саме воно значною мірою вплинуло на становлення, формування та розвиток української інтелігенції (Степан Смаль-Стоцький, Микола Василько, Омелян Попович, Ілько Семака, Єротей Пігуляк та інші) та сприяло створенню умов для підвищення інтелектуального, культурного розвитку буковинців, покращення умов та рівня їх життя.
Реалізація проекту сприятиме пропагуванню національних традиції, залученню широкого кола різновікових груп чернівчан та гостей міста (в тому числі і людей з обмеженими можливостями) до спілкування та реалізації їх ідей щодо культурного розвитку міста. Це дозволить відновити справедливість щодо цільового використання зазначеного скверу у історичному центрі міста.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Вихованці палацу, всі учні і дошкільнята Чернівців та області, батьки, люди похилого віку, активні люди будь-якого віку, які проводять культурно-освітні заходи просто неба, студенти, митці, відвідувачі культурно-освітніх івентів, туристичні групи, гості міста.

Умови використання результатів проекту всіма мешканцями міста

Сквер буде відкритий для всіх мешканців міста та його гостей.
Години роботи: з 8:00 до 20:00, сім днів на тиждень згідно з розкладом роботи закладу позашкільної освіти - міського Палацу дітей та юнацтва.
Простір буде слугувати для проведення різноманітних івентів просто неба: ранкових тренувань з йоги, вечорниць, творчих гуртків, майстер-класів з народних ремесел, хакатонів тощо, воркшопів, вистав, презентацій, лекторіїв та інших культурно-освітніх заходів.
Для некомерційних заходів простір буде надаватися безкоштовно.

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту

В центрі міста нарешті з'явиться сквер для творчого спілкування чернівчан та гостей міста, здорового відпочинку.Протягом дня кількість відвідувачів може становити до 500 осіб.Під час заходів будуть додатково збиратися ще глядачі та учасники – близько 20-80 осіб. Збільшиться кількість культурно-освітніх івентів у місті, які можуть відвідати мешканці прилеглих кварталів, всі чернівчани та гості міста. Таким чином у місті не лише з'явиться місце для культурних, освітньо-мистецьких заходів та відпочинку, а й відновиться історична пам'ять, енергетична спадщина зазначеного місця, що відновить добру пам'ять та сприятиме шануванню діячів, які закладали основи творчого, інтелектуального розвитку буковинців у їх боротьбі за права та свободи краян.

Чи потребує проект додаткових коштів на утримання об’єкту?

ні

Пропозиція по визначенню балансоутримувача

Управління освіти ЧМР

Фотографії