Створення пам’ятника «Жертвам Голодомору та політичних репресій на Буковині» Брав участь

Доданий
08.09.2016
Номер
67
Культура

У 2005 році за клопотанням Чернівецького обласного товариства політв’язнів та репресованих відбувся конкурс на кращу проектну пропозицію пам’ятника «Жертвам Голодомору та політичних репресій на Буковині» для м.Чернівці. Журі визначило кращий проект та рекомендувало його до реалізації.

Автор проєкту
Галина
Галина Бойко
Бюджет
996 800 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

Основною метою проекту є увічнення пам’яті жертв Голодоморів та політичних репресій в Україні і на Буковині зокрема за часів радянської влади. За 25 років Незалежності України Чернівецька область єдина, яка не спромоглася збудувати такий пам’ятник.
Даний проект має ідеологічне спрямування у формуванні історичної пам’яті усіх громадян нашого краю. А старше покоління громадян, які пережили ті жахливі часи Голодоморів та політичних репресій отримують хоча б частково моральну компенсацію за пережиті лихоліття. Реалізація даного проекту допоможе педагогам виховувати молоде покоління патріотами своєї Вітчизни.
Концептуальна ідея пам’ятника є унікальною в контексті вже створених на дану тему пам’ятників в усьому світі. Монументальна об’ємно-просторова композиція з окремих об’єктів перетворює ці об’єкти у символи, а майданчик - в емоційний простір, що виражає трагедію голодомору. Три чорних гранітних куби з написами ГОЛОДОМОР, ГЕНОЦИД, РЕПРЕСІЇ - це символи тих тяжких бід, що впали на нашу українську землю. 14 чорних стовпів, на 6 метровій висоті яких пшеничне золоте колосся, творять хрестоподібну конструкцію - це символи одночасно пшеничного поля і цвинтаря безневинно убієнних голодом та репресіями.
Реалізувавши даний проект, у середовищі міста з’явиться ще один мистецький об’єкт європейського рівня, який буде включений до туристичних маршрутів Чернівців та позитивно вплине на розвиток туристичної інфраструктури міста.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Результатами проекту зможуть користуватися усі мешканці міста Чернівці та Буковини. Під час державних свят та роковин пам’яті жертв Голодомору будуть проводитися заходи та богослужіння. Цілеспрямоване використання даного об’єкту може бути використано педагогами для виховання школярів; екскурсоводами для відвідування туристичними групами , науковцями, істориками, краєзнавцями, митцями.

Умови використання результатів проекту всіма мешканцями міста

Пам’ятник буде встановлено у відкритому середовищі міста з вільним доступом до нього усіх мешканців.

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту

Даний пам’ятник матиме містобудівне, ідеологічне, виховне, естетичне значення. За своїм статусом увійде в реєстр об’єктів, що мають історичну та мистецьку цінність.

Чи потребує проект додаткових коштів на утримання об’єкту, що є результатом проекту

Так.
Пам’ятник не потребує додаткових коштів під час його експлуатації найближчих 20 років. Майданчик, на якому буде встановлений пам’ятник потребуватиме догляду, прибирання, освітлення та озеленення.

Фотографії