Чернівецька бієналє сучасного мистецтва Брав участь

Доданий
15.05.2017
Номер
30
Культура

Чернівецьке бІєналє сучасного мистецтва - це великий мистецький проект, який має об'єднати художників, перформерів, музикантів, відео-артистів, кураторів та критиків з метою створення 50 проектів по всьому місту на протязі 3 місяців (червень-серпень 2018) в жанрах/медіа: інсталяція, фотографія, відео/арт, перформанс. Також будуть проходити освітні заходи: майстер-класи, лекції, дискусії.

Автор проєкту
Наталія
«Чернівецька обласна організація Товариство "Знання" України»
Наталія Богомаз
Бюджет
755 436 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Опис проекту

Формат бієналє – це великий проект, поліжанровий за складом. Бієналє буде проходити раз на 2 роки. Над проектом працює куратор, або група кураторів. Є чітко зазначена тема для всіх учасників. Відбір проходить за принципом open call’у, тривалість проведення: самого бієналє - 3 місяц (червень-серпень 2018 р.).
Формати/жанри: 1. візуальне мистецтво (відео, фотографія, живопис), 2. пластичні (скульптура, інсталяція, об’єкт), 3. музика (композиторська, електроакустична, електронна), 4. стріт-арт (за попереднім узгодженням із владої), 5. художня критика (підготовка самвидаву, написання рецензій, інтерв’ю з учасниками ітд.), 6. перформативні практики, а також додаткова теоретико-практична програма: проведення лекцій, майстер-класів, воркшопів, зокрема, для дітей, молоді, дискусій за участі художників, критиків, кураторів проекту.
Формат привабливий з усіх точок зору: по-перше, це можливість створити культурний епіцентр обміну досвідом різних художників, кураторів, критиків з усієї України, по-друге, це призводить надзвичайно сильний вплив на локальне середовище та значно підвищує культурний рівень міста, по-третє, бієналє приваблює багато туристів як з-за кордону, так і з України. Мета: зробити Чернівці впливовим культурним осередком, підвищити рівень мистецтва та сприяти сталому розвитку культурних процесів, обміну, сформувати більш ширше коло громадянського суспільства. Очевидно, що 3-х місячний фестиваль, проект такого великого масштабу та якості (адже буде працювати досвідчена команда кураторів) серйозно вплине на рівень сприйняття мешканців міста та рівень культури загалом, саме через засоби культурного обміну, вибір актуальної теми фестивалю та історичний потенціал, що є безперечною цінністю.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

Перш за все, молоді люди, студенти, культурна спільнота, професура, художники та всі люди без обмежень віку.

Умови використання результатів проекту всіма мешканцями міста

Бієналє буде активно працювати в режимі нон-стоп 3 місяці, як зазначалось вище і будь-хто буде мати можливість долучитись до огляду тієї чи іншої виставки, перегляду або лекції/дискусії під час проведення акцій. Також, частина робіт, а саме скульптури, інсталяції за узгодженням із міською владою матимуть можливість залишитись в публічному просторі міста та стати її частиною, якщо таке рішення буде прийнято і грмада не буде проти. Оскільки під час проведення бієналє буде задіяно близько 15 локацій як в самому центрі міста (галереї, музеї, ДК, Центри культури), так і поза ним (район Роши, Сад Гора, р-он Гравітону), адже потенціал міста не зосереджено тількі в центральній частині. Це дозволить залучити більшу кількість людей в ході реалізації проекту.

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту

Реезультатом I-ї Чернівеццької бієналє сучасного мистецтва стануть 50 великих та малих проектів по всьому місту: виставки, мурали, лекції, майсте-класи, частина яких (скульптури, інсталяції, зокрема) залишуться в колекції міста. Бієналє інтенсифікує та налагодить комунікації між локальними художниками та артистами з у сієї країни, а також дозволить поєднати свої художні практики з закордонними художниками в колаборативних проектах. Одним з позитивних мультиплікаторних чинників бієналє є залучення нових аудиторій в самому місті та розширення туристичного потенціалу за рахунок приїзду глядачів з усієї крайни та з-за кордону

Чи потребує проект додаткових коштів на утримання об’єкту, що є результатом проекту

ні