Zero waste, Czernowitz! Відхилений

Доданий
11.07.2018
Номер
84
Навколишнє середовище

Із 1 січня 2018 року в Україні запрацювали зміни до Закону "Про відходи”, які передбачають сортування сміття та заборону на поховання неперероблених побутових відходів. У зв’язку з цим, створюємо у Чернівцях моніторингово-інформаційний центр «Zero waste, Czernowitz!», який займатиметься формуванням у мешканців міста нової життєвої філософії, спрямованої на мінімізацію твердих побутових відходів.

Автор проєкту
Уляна
Уляна Легета
Бюджет
122 198 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
вулиця Лесі Українки, 25, Шевченківський район, Чернівці

Опис

Опис проекту

Основна мета – формування іміджу Чернівців як найчистішого міста України.
Вирішення проблеми: підняття рівня екологічної культури чернівчан та спрямування їх зусиль на створення зразкового екологічно чистого міста. Автор проекту націлена на повернення Чернівцям слави міста, тротуари якого підмітали трояндами.
У рамках проекту передбачається реалізувати наступні задачі:
1) Створити моніторингово-інформаційний центр «Zero waste, Czernowitz!» при кафедрі екології та біомоніторингу ЧНУ.
2) У рамках центру започаткувати постійний моніторинг стану пунктів прийому ТПВ у місті Чернівці за такими показниками: точна адреса пункту; дні та години роботи; умови прийому сировини (вигляд та стан); ціна за певний обсяг, маршрут слідування громадським транспортом до пункту та контактні дані.
3) Створити електронні карти з пунктами прийому кожного виду ТПВ у м. Чернівці із зазначенням всієї необхідної інформації.
4) Розробити рекомендації щодо правильної підготовки вторсировини до здачі у пункти прийому м. Чернівці.
5) Інформацію щодо п. 2 та 3 постійно оновлювати на Інтернет-сторінці моніторингово-інформаційного центру.
6) Розробити та поширити тематичні євробуклети, які нестимуть інформацію про пункти прийому ТПВ та рекомендації щодо підготовки вторсировини до здачі.
7) Створити алфавітний покажчик видів ТПВ, що не приймаються у Чернівці, але приймаються в інших містах України, із зазначенням точних адрес та контактних телефонів.
8) Сформувати достовірний список сміттєпереробних заводів України із зазначенням їх спеціалізації, адреси та телефонів.
9) Провести тренінги для різних вікових груп населення м. Чернівці (вчителів та учнів шкіл, студентів ЗНЗ, слухачів університету 3-го віку) щодо правильного сортування ТПВ і підготовки їх до здачі в пункти прийому.
10) Організувати книжкові та речові свопи («Передай іншому!») в ЗНЗ та ВНЗ м. Чернівці.
11) Здійснити інтерактивне поширення інформації щодо правильності сортування сміття серед населення через залучення до співпраці популярних блогерів м. Чернівці;
12) На базі моніторингово-інформаційного центру провести міський конкурс проектів білбордів, присвячених роздільному сортуванню сміття. Білборди-переможці будуть втілені у повномасштабному розмірі і встановлені у м. Чернівці.
13) На базі моніторингово-інформаційного центру провести міський конкурс на кращий «Пам’ятник сміттю». Пам’ятники-переможці будуть встановлені у Чернівцях.
14) Провести тренінги щодо ефективного компостування харчових відходів для різних верст населення. Важливе місце у цих тренінгах приділятиметься застосуванню екологічно безпечних мікробіологічних препаратів для ефективного та прискореного компостування.
15) Створити серію відеороликів щодо роздільного сортування сміття для демонстрації у маршрутних автобусах, у соцмережі та під час запланованих тренінгів.
16) Сприяти втіленню принципу «Zero waste» у повсякденному житті: пропагувати пошиття екоторб та багаторазових мішечків для продуктів, заохочувати магазини до продажу товарів без поліетилену. Започаткувати тренінги щодо переосмислення необхідності придбання зайвих товарів та заохочувати людей відмовитись від продуктів, які їм не потрібні і які потенційно можуть опинитись в смітнику, а також стимулювати їх до пошуку альтернативи «одноразовому життю» (зокрема, пластиковим пакетам та одноразовому посуду), оскільки це негативно впливає на навколишнє середовище.
17) Долучити до проекту волонтерів ряду європейських країн для практичного обміну досвідом щодо правил поводження з ТПВ.
18) Для підготовки висококваліфікованих спеціалістів з питань логістики перевезення ТПВ, систем їх утилізації, впливу на довкілля розробити та започаткувати викладання курсу «Гарбологія» для студентів спеціальності 101-Екологія на кафедрі екології та біомоніторингу ЧНУ.

Обґрунтування бенефіціарів проекту

1. Учні шкіл м. Чернівці.
2. Слухачі університету 3-го віку (пенсіонери).
3. Студенти ВНЗ м. Чернівці.
4. ОСББ м. Чернівці.
5. Перехожі на вулицях міста.

Умови використання результатів проекту всіма мешканцями міста

Даною інформацією при потребі можуть користуватися будь-хто із бажаючих, чи то на рівні м. Чернівці, чи в межах України.

Інформація щодо очікуваних результатів в разі реалізації проекту

Постійно оновлювана інформація про пункти приймання вторсировини не лише спростить їх пошук, а й дозволить залучати все більше чернівчан до роздільного збирання сміття; З'явиться можливість ефективно розпоряджатися своїми ТПВ (здавати або обмінювати); На базі ВНЗ та ЗНЗ міста Чернівці буде впроваджене європейська практика різнотипних свопів; Бажаючі зможуть навчатися правильно компостувати харчові відходи і використовувати їх як ефективне органічне добриво для присадибних та дачних ділянок; Чернівці будуть асоціюватися з містом європейського рівня екологічної культури;На початку та по завершенню проекту планується провести опитування населення міста Чернівці щодо роздільного сортування сміття, пунктів його прийому та способів компостування харчових відходів. Результати можна буде порівняти у відсотках обізнаності випадкових респондентів, а також учнів шкіл та студентів міста.

Чи потребує проект додаткових коштів на утримання об’єкту?

ні

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Департамент соціально-економічного розвитку та стратегічного планування

Департамент інфраструктури та благоустрою міської ради